Overslaan en naar de inhoud gaan

Beestjes en schimmel bij Ros Beiaard...

Provincie Oost-Vlaanderen redt Ros Beiaard en Reuzen van beestjes en schimmel.Op donderdag 25 augustus 2016 zullen de Dendermondse Reuzen opnieuw schitteren tijdens de Reuzenommegang Katuit, in 2020 idem voor het Ros Beiaard tijdens zijn 10-jarige Ommegang. Dankzij de goede zorgen van de Provincie Oost-Vlaanderen zijn Ros en Reuzen vrij van ongedierte en schimmel.
Toestand anno 2014
Eind 2014 kreeg de provinciale depotconsulente van het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename de vraag om haar licht te laten schijnen over de toestand van de drie gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath en het Ros Beiaard, Unesco werelderfgoed. Deze werden in een nogal vochtige kazerne bewaard. Ze haalde haar collega's van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen erbij voor een inspectie.
Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor erfgoed: “De monumentenwachters hadden goed en slecht nieuws. Het goede nieuws was dat sommige onderdelen veel ouder lijken dan gedacht, het slechte nieuws dat er naast houtworm, ook schimmel en motten aanwezig waren.”
Materiaaltechnisch onderzoek
Het enige onderzoek dat tot nu toe is gevoerd naar het Ros en de Reuzen, is op basis van archiefdocumenten gebeurd, zonder terugkoppeling naar het Ros en de reuzen zelf. Monumentenwacht adviseerde dan ook om bijkomend materiaaltechnisch onderzoek te laten doen naar de ouderdom, de oorspronkelijke afwerking en kleuren van Ros en Reuzen.
Houtworm, schimmel en motten
Per materiaalsoort zocht de monumentenwachter naar de beste manier om de houtworm, schimmel en de motten te verwijderen zonder het materiaal te beschadigen. Samen met de medewerkers van Stad Dendermonde stofzuigde ze de manen en het zadelkleed van het ros en de kleren van de reuzen, borstelden en ontsmette ze de lederen riemen en reinigde ze het zadel. Sluitstuk was een gasbehandeling tegen het ongedierte door een gespecialiseerde firma, gesubsidieerd via de dienst Erfgoed van de Provincie.
Hoe in de toekomst vermijden?
2016 stond in het teken van maatregelen om dit in de toekomst te vermijden: op advies van de Monumentenwacht worden alle onderdelen voortaan gedemonteerd, apart verpakt en in ademend materiaal bewaard. Het Ros en de Reuzen zelf worden ook afgeschermd bewaard. De ruimte wordt beter geventileerd en de luchtvochtigheid opgevolgd. Zo worden stof en schimmel zoveel mogelijk gebannen en kunnen Ros en Reuzen gemakkelijker gecontroleerd worden.

Printer Friendly, PDF & Email
Bron
RiV