Overslaan en naar de inhoud gaan
Reuzin Minneke en Reus Bertrand

Friturist Bertrand leeft verder als reus in Bissegem

Friturist en volksfiguur Bertrand Coussens, die vorig jaar is overleden, leeft verder als reus Bertrand van Bissegem. De reus werd afgelopen weekend voorgesteld in bijzijn van Bertrands weduwe. "Mijn man moet heel erg geliefd geweest zijn, maar het was toch erg emotioneel om de reus te zien", snikt weduwe Jeannine Decock.

Het was de vraag van velen na de begrafenis van de geliefde friturist en volksfiguur Bertrand Coussens begin juni 2016. "Vrienden en forains vonden dat de volgende reus Bertrand van Bissegem moet zijn", zegt Freddy D'hondt van de Reuzengilde Bissegem. "Bertrand was de bezieler en geestelijke vader van Minneke, de eerste Bissegemse reus. In september heb ik de vraag aan de familie gesteld."

Straatnaam

Die vraag kwam erg dankbaar aan bij weduwe Jeannine Decock. "Bertrand moet toch erg geliefd geweest zijn bij iedereen, dus heb ik ingestemd. Onze dochter Heidi was ook meteen akkoord", vertelt Jeanine.

De tranen rolden over haar wangen toen reus Bertrand van Bissegem ingehuldigd werd. "Hij lijkt zo sprekend op mijn man. Kijk eens naar dat gezicht en die handen. Het is helemaal Bertrand. Ook zijn outfit, de rode trui en het witte schort... zo zal iedereen hem herinneren. Ik zag de reus gisteren voor het eerst. Eerder wilde en kon ik niet, het ging niet. Ook bij de voorstelling had ik het erg moeilijk. Ik hoop nu dat de stad binnenkort een straat vernoemt naar mijn man."
 

Kost

Organisator van Bissegem Feest Stephanie Demeyer heeft het meterschap aanvaard, Bertrands boezemvriend Johnny Wastijn uit Meulebeke het peterschap. "De reus werd gebouwd door vijf vrouwen en is met zijn hoogte van 4,24 meter groter dan de doorsnee reus. Mandenvlechtster Lieve Lieckens uit Keerbergen heeft het geraamte gemaakt, kunstenares Geneviève Hardy uit Borgerhout het hoofd en de handen en Bissegemnaren Linda Robenseyn, Marieke Benoit en Katrien Hellebuyck de kledij. "De familie had maar een voorwaarde: zijn gezicht moest echt lijken en niet als een cartoon", gaat Freddy verder. "De bouw van de reus heeft ons 14.000 euro gekost, maar dat is gelukt dankzij gulle sponsors, een subsidie van Kortrijk van 1.250 euro en wat eigen geld."
 

Geboortefeest

Nu vrijdag vindt het geboortefeest plaats van Bertrand van Bissegem op parking Rietput. "Het feest zal het hele weekend duren, maar ik zal er alleen vrijdag bij zijn. Zaterdag en zondag moeten we werken in Tielt. Ja, mijn dochter en ik zetten het levenswerk van Bertrand verder. Bertrand wist zelf nooit van ophouden en deed altijd maar verder", gaat Jeannine verder. "Maar het is lastig in ons kraam zonder Bertrand. Je voelt dat we een sterke man missen, maar toch zijn we bijna wekelijks op stap. Ik zit graag tussen het volk. Ik kan me niet voorstellen dat ik elke dag thuis zou moeten zitten", besluit de 72-jarige weduwe.

Na het geboortefeest wordt Bertrand van Bissegem voorgesteld op de terreinen van KVK op 19 augustus voor de match tegen Club Brugge. Voor zijn eerste wandeling is het wachten tot de Kappaertfeesten van 9 september in Zwevegem.

Printer Friendly, PDF & Email
Bron
HLN