Overslaan en naar de inhoud gaan
De cover van het nulnummer van 'Reuzen'

Het nieuwe tijdschrift REUZEN van Reuzen in Vlaanderen is er!

Met veel genoegen stellen we je hierbij het nulnummer voor van ons gloednieuwe tijdschrift REUZEN. Het 6-maandelijkse tijdschrift over en van de reuzenerfgoedgemeenschap in Vlaanderen. Met dit tijdschrift willen we het verhaal van de reuzencultuur breder verspreiden naar het publiek en ook tegelijk de communicatie tussen en met reuzenbeheerders versterken.

Dit exemplaar is het nulnummer. Dit wil zeggen: presentatienummer waarmee we jullie willen laten zien hoe het blad zal worden samengesteld aan de hand van echte artikelen. Elk nummer zal bestaan uit vaste rubrieken. We zetten ze hier even op een rijtje.

Elk nummer begint met én of meerdere bijdragen over de reuzencultuur vandaag en de rijke geschiedenis van dit unieke Vlaamse erfgoed. Onze redactie duikt de archieven in en vertelt in de volgende nummers het verhaal van de reuzencultuur van in de middeleeuwen tot nu.

In de rubriek REUZENTRADITIE zoomen we in op de vele gebruiken en tradities die er bestaan in de reuzenerfgoedgemeenschap. Tradities zoals geboorten, dopen, huwelijken enzovoort, maar evenzeer de lokale tradities die het reuzenerfgoed zo kleuren worden belicht. In deze rubriek zal je ook INSPIRERENDE VOORBEELDEN terugvinden van borgingsacties omtrent reuzen. Heb je rond je reuzen een project gerealiseerd, dan mag je dat zeker laten weten. We plaatsen het dan uitgebreid in de kijker in het tijdschrift en nemen het op in het register van Inspirerende voorbeelden op onze website. In deze rubriek kan je ook steeds nieuwe terugvinden rond de borgingsacties die Reuzen in Vlaanderen vzw onderneemt voor de reuzencultuur.

De belangrijkste inhoudelijk brok is de rubriek REUZENNIEUWS – REUZENAGENDA. Hier brengen we, gesorteerd per provincie, een overzicht van de gebeurtenissen van de voorbije maanden in Vlaanderen. Daarnaast blikken we in de REUZENAGENDA vooruit naar de nog op stapel staande reuzenevenementen. In dit nummer zijn nog niet alle provincies even sterk uitgewerkt. Het komt er op aan om de redactie van REUZEN steeds alle persberichten te bezorgen. Voeg het e-mailadres secretariaat@reuzeninvlaanderen.be zeker al toe aan je perslijst! Je vindt hier ook een rubriek NIEUWS van REUZEN IN VLAANDEREN terug waar we vanuit Reuzen in Vlaanderen verschillende mededelingen voor onze leden plaatsen.

Per provincie willen we in ‘REUS IN DE KIJKER’ ook het verhaal vertellen van de reuzen zelf. Op basis van het reuzenregister selecteren we reuzen wiens verhaal we uit te doeken doen in het tijdschrift. We maken hiervoor een ad random selectie of werken in functie van verjaardagen en jubilea van de reuzen. Ook hier zijn tips altijd welkom. Met de REUZENDUIM willen we traditiedragers, de mensen achter (en onder de reuzen), in de kijker plaatsen. Heb je iemand in je gilde die eens een bloemetje verdiend? Dan kan je hem nomineren voor de REUZENDUIM in ons tijdschrift.

Zoals gezegd is dit het nulnummer. Een proevertje van wat het tijdschrift zal worden. Het eerste volledige nummer van REUZEN  verschijnt in het najaar in de maand november. Deadline voor het inzenden van bijdragen is 30 oktober 2017.

Printer Friendly, PDF & Email
Bron
RIV