Overslaan en naar de inhoud gaan

Federatiedag Leuven, zaterdag 16 mei afgelast.

UPDATE: De federatiedag wordt doorgeschoven naar  ReuzeLeuven mei 2021

Gezien de onzekerheid met betrekking tot de verdere evolutie van de coronaproblematiek  gedurende de eerstkomende maanden en de bezorgdheid voor de gezondheid van de leden heeft het bestuur van Reuzen in Vlaanderen vzw beslist de op zaterdag 16 mei in Leuven geplande federatiedag niet te laten doorgaan.

Ook  nog graag jullie aandacht voor:

-de betaling van het lidgeld 2020, behouden op 25€. Toegetreden lid kan men worden als persoon op individuele basis, als reuzenvereniging of-gilde, als reuzengemeente of -stad, … Het lidgeld 2020 dient gestort te worden op bankrekening nummer BE85 0016 4566 3806 (BIC GEBABEBB) op naam van Reuzen in Vlaanderen vzw. Graag vermelden: lidgeld 2020, naam provincie, naam reuzenbeheerder en mailadres.

 

-de publicatie van het jaarboek 2019. Bij  deze nogmaals een oproep aan alle reuzenbeheerders (individuele personen, reuzenverenigingen en -gilden, reuzengemeenten en -steden, …) om teksten en foto’s van hun reuzenevenementen in 2019 door te mailen naar: secretariaat@reuzeninvlaanderen.be . Alle reuzenonderwerpen kunnen aan bod komen: stoeten en andere reuzenmanifestaties of -evenementen, de creatie van een nieuwe of de restauratie van een oude reus, de onthulling van de plakkaat Reusvriendelijke Gemeente, weetjes rond verdwenen reuzen of reuzengewoonten, praktische informatie met betrekking tot het maken en onderhouden van een reus,

 

-de award Reusvriendelijke Vlaming. Elke provincie mag hiervoor één kandidaat voordragen. Reusvriendelijk mag in de breedste zin van het woord geïnterpreteerd worden: een lieve dame die al decennia voor de kleren zorgt, de jongste of de oudste pijnder, ondercruyper , of  met de meeste dienstjaren, een voorzitter die al jaren de kar trekt, … Hebben jullie een kandidaat die voor deze award in aanmerking zou komen, laat dit dan weten aan uw provinciale voorzitter. Zie hieronder hun respectievelijke e-mailadressen.

 

vlaamsbrabant@reuzeninvlaanderen.be Stefaan Beyen, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Vlaams-Brabant 

westvlaanderen@reuzeninvlaanderen.be Koen Vantomme, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen 

oostvlaanderen@reuzeninvlaanderen.be Kristof De Hauwere, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Oost-Vlaanderen

limburg@reuzeninvlaanderen.be Michael Discart, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Limburg 

antwerpen@reuzeninvlaanderen.be Luk Ceulemans, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Antwerpen 

Met Reusvriendelijke en Covid-19 vrije groeten.

 

Friturist Bertrand leeft verder als reus in Bissegem

Friturist en volksfiguur Bertrand Coussens, die vorig jaar is overleden, leeft verder als reus Bertrand van Bissegem. De reus werd afgelopen weekend voorgesteld in bijzijn van Bertrands weduwe. "Mijn man moet heel erg geliefd geweest zijn, maar het was toch erg emotioneel om de reus te zien", snikt weduwe Jeannine Decock.

Het was de vraag van velen na de begrafenis van de geliefde friturist en volksfiguur Bertrand Coussens begin juni 2016. "Vrienden en forains vonden dat de volgende reus Bertrand van Bissegem moet zijn", zegt Freddy D'hondt van de Reuzengilde Bissegem. "Bertrand was de bezieler en geestelijke vader van Minneke, de eerste Bissegemse reus. In september heb ik de vraag aan de familie gesteld."

Straatnaam

Die vraag kwam erg dankbaar aan bij weduwe Jeannine Decock. "Bertrand moet toch erg geliefd geweest zijn bij iedereen, dus heb ik ingestemd. Onze dochter Heidi was ook meteen akkoord", vertelt Jeanine.

De tranen rolden over haar wangen toen reus Bertrand van Bissegem ingehuldigd werd. "Hij lijkt zo sprekend op mijn man. Kijk eens naar dat gezicht en die handen. Het is helemaal Bertrand. Ook zijn outfit, de rode trui en het witte schort... zo zal iedereen hem herinneren. Ik zag de reus gisteren voor het eerst. Eerder wilde en kon ik niet, het ging niet. Ook bij de voorstelling had ik het erg moeilijk. Ik hoop nu dat de stad binnenkort een straat vernoemt naar mijn man."
 

Kost

Organisator van Bissegem Feest Stephanie Demeyer heeft het meterschap aanvaard, Bertrands boezemvriend Johnny Wastijn uit Meulebeke het peterschap. "De reus werd gebouwd door vijf vrouwen en is met zijn hoogte van 4,24 meter groter dan de doorsnee reus. Mandenvlechtster Lieve Lieckens uit Keerbergen heeft het geraamte gemaakt, kunstenares Geneviève Hardy uit Borgerhout het hoofd en de handen en Bissegemnaren Linda Robenseyn, Marieke Benoit en Katrien Hellebuyck de kledij. "De familie had maar een voorwaarde: zijn gezicht moest echt lijken en niet als een cartoon", gaat Freddy verder. "De bouw van de reus heeft ons 14.000 euro gekost, maar dat is gelukt dankzij gulle sponsors, een subsidie van Kortrijk van 1.250 euro en wat eigen geld."
 

Geboortefeest

Nu vrijdag vindt het geboortefeest plaats van Bertrand van Bissegem op parking Rietput. "Het feest zal het hele weekend duren, maar ik zal er alleen vrijdag bij zijn. Zaterdag en zondag moeten we werken in Tielt. Ja, mijn dochter en ik zetten het levenswerk van Bertrand verder. Bertrand wist zelf nooit van ophouden en deed altijd maar verder", gaat Jeannine verder. "Maar het is lastig in ons kraam zonder Bertrand. Je voelt dat we een sterke man missen, maar toch zijn we bijna wekelijks op stap. Ik zit graag tussen het volk. Ik kan me niet voorstellen dat ik elke dag thuis zou moeten zitten", besluit de 72-jarige weduwe.

Na het geboortefeest wordt Bertrand van Bissegem voorgesteld op de terreinen van KVK op 19 augustus voor de match tegen Club Brugge. Voor zijn eerste wandeling is het wachten tot de Kappaertfeesten van 9 september in Zwevegem.

Limburgse Reuzenstoet in (Oud) Rekem

Om de 5 jaar verzamelen de Limburgse reuzen uit Vlaanderen en Nederland in een  Limburgse stad. Ook dit jaar komen ze samen en ontvangen ze een Reuzengilde uit  Spanje.

Op zondag 9 juli 2017 om 15 uur vertrekt de Limburgse Reuzenstoet vanaf de kerk van  Rekem naar Oud Rekem. Tentoonstelling van de reuzen tot 18 uur in de Kanaalstraat in  Oud Rekem.

Meer info volgt binnenkort op de website www.reuzeninvlaanderen.be of  via limburg@reuzeninvlaanderen.be.

Meetjesland Reuzenland

Op zaterdag 4 maart organiseerde COMEET het startmoment van hun reuzenproject. Ze willen de Meetjeslandse reuzengemeenschappen en andere geïnteresseerden samenbrengen en enkele ideeën toelichten en verder concretiseren. Op het programma stond een lezing van Johan Vencken, algemeen voorzitter van Reuzen in Vlaanderen en een concrete bevraging rond de invulling van het project. Op het einde werd ook het logo van het project voorgesteld aan de reuzengilden en de andere aanwezigen.

RiV ontmoetingsdagen voorjaar 2017

Ontmoetingsdagen Voorjaar 2017.De data en plaatsen van de volgende ontmoetingsdagen worden alvast afgesproken:
Antwerpen
Zaterdag 4 maart 2017 10.00u -tot 12.00u
Cafetaria 't Spieke St-Anna - Antwerpen
Limburg
Zaterdag 25 feb. 2017 10.00u tot 12.00u
Hotel Savarin Bolderberg - Zolder
Met betrekking tot de agenda van de provinciale ontmoetingsdagen dienen naast de plaatselijke informatie ook de volgende RiV-thema's aan bod te komen: - Digitalisatie van de ledenadministratie - Ledentijdschrift RiV - Label Reuzenvriendelijke gemeente

Reuzenkoekendoos

Jaarlijks organiseert Kiwanis Roeselare hun eindejaars-koekenverkoop in originele dozen van Jules Destrooper. Lekkere koekjes waarbij de opbrengst volledig gaat naar onze sociale projecten.In ons werkjaar 2016 - 2017 vieren wij ons 50 jarig bestaan met deze speciale box.
Een win-winsituatie in het drievoud...
Ten eerste bezorgen we u als schenker, alsook de ontvanger een brede glimlach op het gezicht met iets (h)eerlijks.
Ten tweede wordt de volledige opbrengst op een ernstige manier verdeeld over tal van sociale projecten.
Ten derde zorgen we, met de vijfjaarlijkse nationale kunstwedstrijd voor personen met een beperking, ervoor dat personen met een beperking zelf kunnen meewerken aan een sociaal project. De extra opbrengst van de veiling, van de werken en eventuele afdrukken, draagt bij tot de herdruk van de MS-strip: "MS, Wat is er mis?". We maken nu publiciteit voor die kunstwedstrijd via onze nieuwe "Good Luck Art Box". (oplage 1000st)
Alsof dit nog niet volstaat, maken we het u graag gemakkelijk. U kan altijd rechtstreeks bestellen via deze website of u kan zich wenden tot Imfiro waar u al dit heerlijks direct kan afhalen (Westlaan 466, 8800 Roeselare, tel 051/21.11.11, email: info@imfiro.be attentie Gaëlle).
Wij bieden ook alternatieven uit het gamma van Jules Destrooper aan.
Deze geschenkdoos is niet in de handel te verkrijgen en zal als uniek cadeau ten zeerste door uw klanten, personeel, familie en vrienden gewaardeerd worden.
De Jules Destrooper Giftbox bieden wij u aan tegen €30 per doos, BTW inbegrepen.
Deze geschenkdoos bevat een assortiment overheerlijke koekjes verpakt in afzonderlijke dozen met o.a.:
Natuurboterwafels volgens het familierecept van Jules Destrooper sinds 1886 (3x)
Luchtig goudbruin gebakken Parijse wafels met een uitzonderlijke vanilletoets (2x)
Amandelbrood met rijpe, zachte amandelen uit Valencia (1x)
Kandijkoekjes overgoten met witte, melk- of pure chocolade (1x)
Enkele van onze gesponsorde sociale projecten: de Graancirkel, 't Hope, Mannahuis, de Kerit, Muco, Vluchthuis, vzw TOV, Sint Vincentius vereniging, Elim, Victor vzw, MS-liga, de Mantel, 't Huis-werk, Vrouwenhuis
Vul het formulier in op http://kr1.be/goodluck.php#head om uw koekjes te bestellen.
Wij danken u nu reeds voor uw bereidwillige sympathie en medewerking aan onze GOOD LUCK ACTIE.
Dank zij uw hulp kunnen wij terug veel mensen ge-luk-kig maken.

Abonneer op Archief