Overslaan en naar de inhoud gaan

De nieuwe Jan van Meenen

De Meense reus Jan Van Meenen, die voor het eerst opduikt in 1596, krijgt een nieuwe gedaante. Het wordt even wennen, want de reus krijgt door twee Meense kunstenaars een atypisch gezicht aangemeten. Benieuwd wat de Menenaren vinden van hun nieuwe reus bij de officiële voorstelling op zondag 4 september.Een klassiek gezicht past niet langer op het lichaam van de vier meter hoge reus Jan Van Meenen. Menen is een speciaal volk. Zij verdienen dus een even speciale reus", vindt schepen Griet Vanryckegem.
Aan het werk zijn de Meense kunstenaars Henk Delabie en Jan Wijffels (foto).
"We lieten ons inspireren door een sculptuur van Picasso. Het hoofd staat open voor interpretatie met een neus die overloopt naar achteren en ogen die eerder ingekrast worden op het gezicht. Het hoofd, goed voor een gewicht van 12 kilogram, wordt nog in het gifgroen geschilderd", aldus Henk en Jan.
Het lichaam, of het raamwerk, verwijst met de zeshoekige vorm naar de belforttoren en krijgt een klok op zijn borst. De dames Veerle Hasselman en Rita Verfaille zorgen voor het kostuum van Jan Van Meenen.
De reus wordt zondag in aanwezigheid van de Izegemse belleman, om 15.30 uur voorgesteld op de Grote Markt. Bekende Menenaren zoals Luc Dufourmont en Nabil Anwer zorgen voor extra animatie. De activiteit kadert in 'en cours de route', een poëtisch schouwspel met een reus en haltes in Ieper, Zonnebeke, Geluwe en Menen. De reus volgt de gekende oorlogsroute Menin Road-Ypernstrasse.
De slotapotheose vindt om 18 uur in Menen plaats.

Printer Friendly, PDF & Email
Bron
HLN