Overslaan en naar de inhoud gaan
Pier en Wanne bij hun voorstelling

Gerestaureerde reuzen Pier en Wanne ingehuldigd in het Museum Sincfala

 

Na een lange winterslaap waren de reuzen klaar om de zilte zeelucht opnieuw op te snuiven zoals weleer. In 1938 zag Pier als eerste Heistse reus het levenslicht. Dit naar aanleiding van de organisatie van de eerste “Vissersfeesten” wat meteen ook de aanleiding was om de folkloregroep De Heistse Klakkertjes op te richten. Het was dan ook vanzelfsprekend dat Pier dezelfde kledij kreeg als de mannelijke leden van de folkloregroep: een baardige kop met daarop een zuidwester en verder een rode schabbe (een kiel) en een blauwe rok (een reuzenbroek was niet beschikbaar…). Korte tijd later kreeg Pier gezelschap van zijn vissersvrouw Wanne. De namen zijn nogal evident want Johanna (in de volksmond Wanne) en Petrus of Pieter (in de volksmond Pier) waren zeer gebruikelijke namen in die tijd. De reuzen hadden als opdracht aanwezig te zijn op allerhande feesten en plechtigheden. Met de invoering van de folkloremarkt kwamen ze vroeger elke donderdag in de zomer buiten om de wacht te houden op De Bolle. De laatste jaren werden de reuzen niet meer opgesteld omdat hun kledij en de actuele hoofden van Pier en Wanne niet meer toonbaar waren. 

De reuzen Pier en Wanne werden in 2016 gerestaureerd door het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Ze kregen een nieuw hoofd in hars, geboetseerd door de Franse reuzenbouwer Julien Barthelemy en nieuwe kleren, gecreëerd door een enthousiaste groep naaisters uit de dansgroep 'de Sloepe', Heyst Leeft en de carnavalsvereniging 'de Smoeltrekkers'.  Het restauratiedossier werd opgevolgd door Museum Sincfala. De reuzen zijn in een prachtstaat en zijn met hun 475 cm hoogte zeer imposant! Het museum is dan ook heel fier dat de prachtige reuzen tijdens Oosthoekkermis feestelijk werden ingehuldigd. 

Toekomst

Maar het blijft hier niet bij.  Er werd ook bekend gemaakt dat er exacte replica's zullen gemaakt worden van Pier en Wanne in 2017. Een reuzengilde zou bij evenementen in Knokke-Heist de reuzen naar buiten brengen zodat ze zoals weleer een bekend straatbeeld vormen bij jong en oud!

Meer info op www.sincfala.be

Printer Friendly, PDF & Email
Bron
Museum Syncfala Knokke-Heist