Overslaan en naar de inhoud gaan
Lierse reuzen in Duffel op Lierse grond

Lierse reuzen verblijven in Duffel op Lierse grond

Na de gigantische verhuisoperatie van de Lierse reuzen, de fabeldieren en de historische praalwagens naar hun nieuwe verblijfplaats in de KMO-zone van Itterbeek in Duffel, werden ze hier van harte welkom geheten in aanwezigheid van de burgemeesters Frank Boogaerts (Lier) en Marc Van der Linden (Duffel), de Gezellen van ‘t Groot Volk en de Lierse Pijnders.

De verwelkoming gebeurde door de reuzenpoppen Wardje en Goliath. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om enkele wensen voor de toekomst van de reuzenfamilie bekend te maken. Zo hebben meerdere reuzen nood aan nieuwe kleren en de reuzinnen aan een nieuw kapsel. Alle overige mankementen zullen geïnventariseerd worden. Het is de verwachting dat de reuzen voortaan om de 5 jaar naar buiten zullen treden. Burgemeester Frank Boogaerts drukte zijn waardering uit voor de stadsarbeiders die de verhuis met zorg uitvoerden. Vanuit hun nieuw verblijf in de Lierse enclave kunnen ze als het ware de Sint-Gummarustoren zien. Hij dankte zijn Duffelse collega voor de geboden gastvrijheid. Volgens burgemeester Marc Van der Linden zijn de reuzen van Duffel nauw verwant met deze van Lier en vormen ze één grote familie.

Ze zijn iets jonger en dateren van de tweede helft van de 18de eeuw. Ze hebben eveneens vertrouwde namen zoals de reus, de reuzin, Jeanneke, Mieke, Kinnebaba, de Moor en de Moorin. Bij het begin van de jaren ’90 kregen ze nog een grondige opknapbeurt. Ieder jaar stappen ze in oktober mee op in de Lichtjesstoet. In 1958 waren ze te bewonderen tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel. De reuzen worden gedragen door de leden van de Gilde van de Reuzendragers, die al ruim 150 jaar voorbehouden blijft voor 3 Duffelse families. Omdat de Lierse reuzen het grondgebied van de stad niet mogen verlaten, werd in het nieuwe verblijf een zakje Lierse grond uitgestrooid. Een traditie die werd ingeluid door de Heren van de Gilde van Lier, toen ze jaren geleden in Oostende Lierse Caves serveerden. Bij een Liers Vlaaike en op de vrolijke tonen van de Piepenholleke Brass Band werd de verbroederingsavond verder gezet. De stad betaalt het nieuwe verblijf een huurprijs van 19.800 euro per jaar, plus 1.500 euro per jaar voor de nutsvoorzieningen.

Printer Friendly, PDF & Email
Bron
www.lierinbeeld.com