Overslaan en naar de inhoud gaan
Reuzendragers van Geraardsbergen

Register voor reuzendragers in de maak! Neem eens een reus op de schouders!

De voorbije weken kreeg Reuzen in Vlaanderen de melding vanuit Aarschot dat men daar nog dragers zocht voor hun nieuwe reus De Kasseistamper, die op 11 november 2018 werd voorgesteld. Nadat we het bericht deelden op onze website en sociale mediakanalen kregen we vanuit verschillende reuzengilden de melding dat ook zij op zoek waren naar versterking. Dit bracht ons idee om een soort van 'interim-bureau voor reuzendragers' op te starten weer op het voorplan. De media-aandacht die het idee nu krijgt in de nationale media zet ons er toe aan nu al van start te gaan met het verzamelen van de geïnteresseerden.

Het woord 'pijnder' betekent vandaag reuzendrager en vindt zijn oorsprong in Dendermonde waar men de sterke mannen die de schepen aan de Denderkaaien losten zo noemde. Deze mannen werden ook de vaste dragers van het legendarische Ros Beiaard. Vandaag wordt de term 'pijnder' in heel de reuzenerfgoedgemeenschap gebruikt om de reuzendragers te benoemen. Vandaar dat we onze toekomstige databank ook het 'Register der Pijnders' gedoopt hebben. 

Waarom het Register?

Het vinden van reuzendragers is één op één verbonden met de toekomst van de reuzencultuur. Zonder dragers komen reuzen niet tot leven. Dan blijven ze een stilstaande pop. Er zijn dus sterke schouders nodig om de reuzen te laten dansen. De pijnders zijn dus een onlosmakelijke schakel in het behoud van de reuzencultuur en vormen zo een essentiële entiteit binnen de reuzenerfgoedgemeenschap in Vlaanderen.

In 2019 wil Reuzen in Vlaanderen vzw van het dragersprobleem een prioriteit maken in haar werking. Momenteel lopen er verschillende sponsoring- en subsidieaanvragen om een brede promotiecampagne te financieren.

Wat is het Register der Pijnders?

In het register zal iedereen die reuzen wil dragen of het eens wil proberen zich registreren. Daarnaast zullen reuzengilden en reuzenverenigingen hun oproepen voor dragers ook kunnen publiceren in het register. Je zal als reuzenbeheerder kunnen oproepen voor nieuwe vaste dragers of een last minute oproep voor een stoet of optocht. 

We willen in eerste instantie binnen de reuzenerfgoedgemeenschap de samenwerking nog versterken door een uitwisseling van dragers tot stand te brengen. Daarnaast zullen we in de loop van 2019 via een promotiecampagne ook het brede publiek oproepen om de stap te zetten naar hun lokale reuzengilde om kennis te maken met het dragen van reuzen.

Hoe inschrijven?

Het Register zelf zal pas klaar zijn in het voorjaar van 2019 als aanloop naar het nieuwe 'reuzenseizoen', maar wie wil inschrijven kan dat nu al via het secretariaat van Reuzen in Vlaanderen vzw:

Reuzen in Vlaanderen vzw
Register der Pijnders
Sollenbeemd 3
1500 Halle
of via e-mail naar secretariaat@reuzeninvlaanderen.be.

Wij registreren je gegevens en brengen je ook in contact met de reuzengilden in je streek.

(Foto: De reuzendragers in Geraardsbergen in groot ornaat zoals ze gekleed gaan als de reuzen uitgaan. Bron: persregiodender.be)

 

Printer Friendly, PDF & Email
Bron
RIV