Overslaan en naar de inhoud gaan

Reus Ingelmunster wordt in oude glorie hersteld

De Ingelmunsterse reus Pierren de Brigand wordt op dit moment klaargestoomd om mee te lopen in de Mini-Brigandstoet van 10 september aanstaande, die na jaren afwezigheid opnieuw door de straten van Ingelmunster trekt. De restauratie is in handen van de Izegemse belleman Guy Vandendriessche.“Zijn hoofd werd teruggevonden op zolder, en nu moet hij de ster van de stoet worden. Bij tal van evenementen vroeger doken dorpsreuzen op. De traditie kwijnde door de jaren heen weg en de reuzen waren hetzelfde lot beschoren. Idem met de stoeten in Ingelmunster. Er moeten daar tot vier reuzen geweest zijn: wellicht een vader, moeder en twee kinderen" probeerde Guy Vandendriessche te achterhalen.
Als afgevaardigd bestuurslid van de vzw Reuzen in Vlaanderen en thevens voorzitter van de Westvlaamse afdeling, verdiept hij zich al een tijdje in de reuzentraditie en nadat hij de Izegemse stadsreuzen en deze van Dadizele restaureerde, vinden andere reuzen vlot de weg naar zijn atelier.
Hetzelfde gebeurd nu met Pierren de Brigand, de enige van de vermoedelijk vier Ingelmunsterse reuzen die nog opdook. “Zijn hoofd werd op een zolder teruggevonden. De organisatoren zouden hem graag in de vernieuwde Brigandstoet laten meelopen.”

Printer Friendly, PDF & Email
Bron
Het Nieuwsblad