Overslaan en naar de inhoud gaan
Doop nieuwe reuzen van Moorslede : Grimmert & Freya di, 21/07/2015 - 01u32

Doop nieuwe reuzen van Moorslede: Grimmert & Freya De roots van de Moorsleedse reuzen Grimmert en Freya liggen in het boek "Grimmertinge" van onderwijzer Van Poucke uit Moorslede. Het boek, uitgegeven in 1951, bevat het Grimmertingespel, een toneelstuk in versvorm waarin men door de geschiedenis van Moorslede wandelt. De opvoering van dit spel moet een behoorlijke indruk gemaakt hebben in Moorslede. Al in 1958 bij de eerste Heksenstoet in Beselare waren de Moorsleedse reuzen van de partij.

Archief
Reuzenboeken
Ereherstel voor Grimmert en Freya in Moorslede di, 28/04/2015 - 20u34

De Heemkundige Kring Moorslede is bezig met het maken van 2 nieuwe reuzen: Grimmert en zijn vrouw Freya, naar het voorbeeld van 2 verdwenen reuzen (zie ondervermelde ontstaansgeschiedenis).Beide reuzen zullen voorgesteld en gedoopt worden op de Open Monumentendag op zondag 13 september 2015. Om deze reuzen wat in te kaderen hadden we graag ook achtergrondinformatie getoond via een powerpoint, bv. een korte geschiedenis van de reuzen in Vlaanderen (en ev. Noord-Frankrijk enz). Bestaat er een dergelijke presentatie die we die dag zouden kunnen gebruiken en projecteren?

Archief
Reuzenboeken
Ereherstel voor Grimmert en Freya in Moorslede

Nieuw boek over reuzencultuur Nederland

Nieuw boek over reuzencultuur Nederland.Een initiatief en uitgave van Federatie van Nederlandse Reuzen. Een nieuw boek over de Nederlandse reuzencultuur is onlangs gepubliceerd. In dit boek van 70 pagina's wordt in woord en beeld (kleurenfoto's) de geschiedenis verteld van alle (17) Nederlandse reuzengroepen. Het boek heeft een harde kaft en heeft als ondertitel 'Metershoog erfgoed'. Het is een initiatief en een uitgave van de Federatie van Nederlandse Reuzen. Het is samengesteld door Paul Spapens, schrijver en voorzitter van de federatie.

Een tweede leven voor de Gaverse Reuzen do, 26/02/2015 - 17u51

Reuzen zijn populaire verschijningen in vele Vlaamse optochten en stoeten. De reuzenfamilie van Gavere omvat Tonus (1948), Tonia (1949) en de Lustige Tonussen (1951), die later het gezelschap kregen van reuzen Carlos Dierickx en Tuur "El Toro" Decabooter (2007). In 2014 vond men in het archief van de Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen in Gent bovendien nog sporen terug van een reuzenkoppel uit Baaigem, maar daar zijn medio 2014 nog alle verdere gegevens van zoek. VVV 't Gaverland wil deze reuzen een tweede leven bezorgen via een grondige opknapbeurt en de uitgave van een boek.

Archief
Reuzenboeken
De reuzen van Zulte do, 26/02/2015 - 17u30

De oudste sporen van reuzen in Zulte gaan terug tot 1907. Met de laatste generatie Franso & Adèle, hun kinderen Pierewit, Pierewat en Pompernelleke is er sinds 1957 al een stevige reuzengeschiedenis geschreven. Het Sport- en Feestcomité van Zulte draagt zorg voor dit stukje cultureel erfgoed. Tijdens de jongste Zultse Firtelstoet werd plechtig afscheid genomen van de oude reuzen. Er werd een rouwkapel opgezet en elke Zultse inwoner kreeg een overlijdensbericht in de bus, met de droeve mare dat hun geliefde reuzen waren overleden.

Archief
Reuzenboeken

De Reuzen van Wenduine: Nostalgie in woord en beeld

De reuzen Lauw, Wanne, Scuteman en Pol De Kruwer zijn geen figuren uit een legende, maar waren rasechte Wenduinenaars. (Foto: Johan De Meester/Lannoo)   "De reuzen van Wenduine - nostalgie in woord en beeld" is een mooi kijk- en leesboek van reuzenliefhebber Wim Dewijngaert (°22/10/1971). De auteur toont je de geschiedenis van de reuzen tussen 1952 en 2012 - van carnavalstoeten en sinterklaasoptochten tot de internationaal bekende reuzenfeesten. Het boek is een must voor iedereen die geboeid is door het heden en verleden van de grootste inwoners uit Wenduine.

Abonneer op Reuzenboeken