Overslaan en naar de inhoud gaan
Langoustian

Interculturaliteit binnenbrengen

- Korte omschrijving:

In de Antwerpse wijk Linkeroever is een opvangcentrum van het Rode Kruis ingericht voor vluchtelingen (asielcentrum). Er is tussen het opvangcentrum en tal van verenigingen, die actief zijn in de wijk, steeds een vrij goede verstandhouding geweest. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het centrum kwam vanuit de animatieploeg de vraag om een vluchtelingenreus te maken. Zo kwam het centrum bij het Genootschap Anneke Mossel terecht voor advies en hulp. Samen hebben we dan onze schouders gezet onder dit project en is de reus Langoustian er gekomen met het volgende verhaal:
Prins Langoustian is gevlucht uit zijn thuisland Labardonië voor vervolging en oorlogsgeweld. Zijn ouders en familie werden vermoord. Als asielzoeker kwam hij terecht in België (2008) en verbleef in het opvangcentrum van Antwerpen-Linkeroever. Na grondig onderzoek van de bevoegde diensten heeft hij in de loop van 2009 het statuut van vluchteling toegekend gekregen. Gedurende de procedure en zijn verblijf in het asielcentrum ging hij wandelen in de wijk om zo z’n omgeving beter te leren kennen. Tijdens zijn wandelingen doorheen de wijk ontmoette hij de lokale reuzin, Anneke Mossel. Het klikte meteen tussen hen en ze verloofden zich tijdens de paasvakantie van 2009 en uiteindelijk trouwden ze diezelfde zomer.
Op deze wijze werd de goede verstandhouding en samenwerking tussen het asielcentrum en de lokale bevolking benadrukt. Door onze aanwezigheid tijdens de stoeten trachten we tevens nu nog de goede verstandhouding tussen bevolkingsgroepen over te brengen.

 

- Voor welk publiek is de actie bedoeld?

De actie is bedoeld voor zowel de lokale bevolking van Antwerpen-Linkeroever (en in tweede instantie de ganse bevolking van de stad) als voor de bewoners van het opvangcentrum.

 

- Wat werkt goed?

In 2009 werden de activiteiten (het doopsel van de reus, de verloving en het huwelijk) door zowel de bewoners van het opvangcentrum als de lokale bewoners samen enthousiast meebeleefd.
Wanneer we het verhaal rond de twee reuzen vertellen, reageren de mensen vaak verrast en zijn tevens gecharmeerd door het verhaal.

 

- Waarvoor moet je oppassen?

Een deel van de bevolking heeft het moeilijk met deze boodschap (vluchteling- en asielproblematiek) en nemen soms een negatieve houding aan.

 

- Bij wie kan je terecht voor meer informatie?

Naam: George Luc of André Vanderborght
Organisatie: Genootschap Anneke Mossel
Adres: Akkerwindestraat 37 – 2050 Antwerpen
e-mail: luc.george@stad.antwerpen.be of andre@vanderborght.net
telefoonnummer: 0477/425416 of 0475/514901

Printer Friendly, PDF & Email