Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezocht: Brabant Stoet in Bergen op Zoom op 16 september 2018

Op zondag 16 september 2018 wordt in Bergen op Zoom, een historische stad in NoordBrabant, de Brabant Stoet gehouden. Dit grensoverschrijdende evenement wil graag 100 verschillende loopgroepen samenbrengen in één stoet. Loopgroepen of ‘lopende verenigingen’ zijn groepen die via uiteenlopende aspecten van cultuur van alledag meestappen in optochten, zoals gilden, volksdansgroepen, vendelgroepen, steltenlopers, harmonieën en fanfares, corsogroepen, reuzenverenigingen, carnavalsgroepen (met een wagen), boerenovertrekken, processie- en bedevaartgroepen, straattheater en multiculturele loopgroepen.

 

Vlaamse loopgroepen gezocht!

De organisatie van de Brabant Stoet is in handen van Stichting De Brabantse Hoeders. Om van hun grensoverschrijdende evenement de grootste manifestatie van lopende cultuur ooit te maken, zijn de organisatoren op zoek naar groepen die aan de Brabant Stoet willen deelnemen.

Enige voorwaarde is dat de loopgroep actief is in het historische Hertogdom Brabant. Voor België gaat het om de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Antwerpen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In het huidige Nederland is dit het merendeel van de provincie NoordBrabant.

 

Rondreizende foto-expositie

Samen met de Brabant Stoet wordt een rondreizende fototentoonstelling georganiseerd. Het verbond Volkscultuur in de Lage Landen (VVLL) werkt hiervoor samen met de Brabant-Collectie en LECA. De tentoonstelling zal langs verschillende locaties in Noord-Brabant en Vlaanderen reizen.

Voor de foto-expo wordt nog gezocht naar foto’s van loopgroepen, al dan niet voorzien van praalwagens. Het mogen opnames van alle tijden zijn, in zwart-wit of kleur.

 

Wil je graag meer weten over de Brabant stoet?

Maak je deel uit van een loopgroep en wil je deelnemen op 16 september? Neem dan contact op met:

NL Tony Vaessen: antonius.vaessen@telenet.be en +32 11 64 68 38 of +32 491 08 32 98 en/of de Brabant-Collectie: brabant@tilburguniversity.edu

VL LECA: frea@lecavzw.be en 09 223 97 00

 

Oproep loopgroepen

Foto-expositie

OPROEP INSCHRIJVING REUZENSTOET DOMEIN BOKRIJK

De vzw het Domein Bokrijk, Bokrijklaan 1, 3600 Genk zal op zaterdag 21 juli 2018 een reuzenstoet organiseren in het kader van de zomer van Bokrijk in het Openluchtmuseum van Bokrijk.

De zomer van Bokrijk zet in op

  1. inspirerend vakmanschap; zowel in een wekelijks aanbod van vaklui als pop-up samenwerkingen.
  2. belevingsroutes die onderdeel uitmaken van de dagelijkse werking van het museum enerzijds, anderzijds extra unieke activiteiten verbonden aan ons immaterieel cultureel erfgoed in de kijker zetten. En méér beleving op:
    1. 21 juli: reuzenstoet
    2. 22 juli: koetsenparade
    3. 15 - 16 - 17 augustus: zomeravonden
  3. het lopende restauratie project, en maakt dit tastbaar voor de bezoeker, jong en oud, via een begeleide wandeling, workshops en een belevingsschuur rond bouwen en wonen.

 

Reuzenstoet programma

 

Belangrijk! Het programma van 2018 zal zich enkel in het museum afspelen. In het verleden werden er twee stoeten georganiseerd voor rollende en gedragen reuzen. Dit wil zeggen dat de stoet zich dit seizoen voornamelijk richt naar gedragen reuzen, gezien de ondergrond van de wegen in het museum. Wij wensen echter geen reuzen uit te sluiten, maar vragen rollende reuzen expliciet om de bevestiging dat zij zich zullen kunnen verplaatsen in het museum. Het maken van een afspraak voor een locatie bezoek behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

 

11.00u:     start opbouw reuzen op voorbehouden parkingstroken

12.00u:     alle reuzen zijn opgebouwd en klaar voor een eerste stoet van de parking naar het museum.

            Reuzen groter dan 4 m - gelieve een locatie bezoek te plannen

13.00u:     Reuzen picknick
Bezoekers kunnen samen met en tussen de reuzen picknicken
We vragen de verenigingen om een groot picknick deken (of meerdere kleintjes) mee te nemen

14.00u:     Reuzendefilé en voorstelling

14.30u:     Reuzenstoet in het museum

15.00u:     Aankomst stoet met reuzendans (eventueel met flashmob)

16.00:      Reuzen nemen afscheid van de bezoeker en wandelen opnieuw naar de parking voor de afbouw

 

Ter info:

De meeste wegen in het Openluchtmuseum zijn verhard en makkelijk berijdbaar. Let wel, af en toe is een kasseiweg of een onverharde weg onmogelijk te vermijden.

 

U kunt de route vooraf komen afleggen op eigen initiatief of onder begeleiding na afspraak en na inschrijving bij birgit.ketele@atmos.be

 

Vergoeding:

Vergoeding van 300,00 euro (vrij van BTW) die de dag zelf contant wordt uitbetaald na ontvangst van een schuldvordering.
Voor groepen met fanfare of harmonie wordt een uitzondering gemaakt op de vergoeding.

 

Bijkomende voorzieningen:

Er wordt door Bokrijk voorzien:

een lunchpakket voorzien voor de begeleiders van de reuzen;

parkeerplaatsen wagen en vrachtwagen of aanhangwagen

 

Verzekering

De reuzengilde zorgt voor de nodige verzekeringen voor die dag.

De vzw Het Domein Bokrijk kan niet aansprakelijk gesteld worden voor materiële of lichamelijke schade opgelopen door een van de leden van de reuzengilde of een van de bezoekers van het Openluchtmuseum.

 

Inschrijvingen

De inschrijvingen lopen tot 28 februari 2018. De eerste aanmeldingen genieten de voorkeur. Let wel, Bokrijk wenst graag minimaal 5 groepen met één of meerdere historische reuzen.

 

Contactpersoon Bokrijk

Birgit Ketele // M 0477 52 71 89 // birgit.ketele@atmos.be

 

 

Abonneer op Reuzenstoet