Overslaan en naar de inhoud gaan
De Reuzendragers van Ronse di, 06/08/2019 - 18u54

 

Expo: Reus Ephrem de Beiaardier
Deze zomer staat de reus ‘Ephrem de Beiaardier’ voor de seizoen-expo tentoon in ‘Maison des Géants’ in Ath. Onze reus zal er trots tentoongesteld worden deze zomermaanden (t.e.m. 21 september) in de imposante traphal van het museum.

Voor meer info omtrent de tentoonstelling en of ‘Maison des Géants’ kunt u in volgende link meer info terugvinden:  Maison des Géants.

Provincie Oost-Vlaanderen

Wedergeboorte van 2 reuzen in Ronse

Wie dacht dat de reuzen in Vlaanderen al in winterslaap vertoefden heeft het mis. Op zaterdag 8 december 2018 organiseren de Reuzendragers van Ronse een Reuzenstoet naar aanleiding van de wedergeboorte van 2 reuzen: Angelik de Naaister en Ephrem de Beiaardier. Twee oude ambachtsreuzen nemen hun plaats in de reuzenerfgoedgemeenschap opnieuw in.  Eerder dit jaar werd Ronse ook al uitgeroepen tot Reusvriendelijke gemeente. De toekomst is er alvast verzekerd. 

Meer info op de website van de Reuzendragers van Ronse.

 

Reuzenhappening 13 mei in Wichelen

Op zondag 13 mei 2018 verzamelen reuzen uit de 9 gemeenten van het Land van Dendermonde (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele) in Stokerij Rubbens (Bohemen 101) te Wichelen om zich aan het grote publiek te tonen. Tussen 14u. en 18u. kunnen bezoekers er alles leren over de reuzentraditie. Ze kunnen ook in levende lijve kennis maken met de meer dan 20 reuzen en hun verhalen. De reuzen zullen geregeld een dansje wagen op live muziek. Bezoekers kunnen hun stem uitbrengen op de grappigste, vrolijkste, charmantste,… reus. Benieuwd naar de verkiezingsuitslag? Kom dan zeker naar de officiële prijsuitreiking om 17u.

Naast het immaterieel reuzenerfgoed dat ruim aan bod komt, staat de ambacht van het reuzenbouwen ook in de kijker. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in het technische aspect van de reuzen kunnen hun hart ophalen bij de verschillende gratis workshops en demonstraties. Zo geeft Gert Peleman een workshop ‘koppenkleien’ (hoofden kneden in klei om nadien te bewerken in polyester) en geeft Kevin Leybaert een demonstratie in het ‘koppensnijden’ (hoofden snijden uit piepschuim). Ook voor kinderen zijn er allerlei activiteiten. Zo kunnen ze hun eigen reus knutselen tijdens de (doorlopende) workshop ‘reuzensprongen’ onder begeleiding van knutseljuf Ruth Verstraeten.

 

Praktisch:

zondag 13 mei 2018, 14-18u.

Stokerij Rubbens, Bohemen 101 in Wichelen

Voor (reuzen)groot en klein én gratis!

Meetjesland Reuzenland

Op zaterdag 4 maart organiseerde COMEET het startmoment van hun reuzenproject. Ze willen de Meetjeslandse reuzengemeenschappen en andere geïnteresseerden samenbrengen en enkele ideeën toelichten en verder concretiseren. Op het programma stond een lezing van Johan Vencken, algemeen voorzitter van Reuzen in Vlaanderen en een concrete bevraging rond de invulling van het project. Op het einde werd ook het logo van het project voorgesteld aan de reuzengilden en de andere aanwezigen.

Reus Den Toeter op carnaval Tielrode zo, 22/01/2017 - 13u34

In Tielrode is er op 26 februari de carnavalsstoet met reus Den Toeter, om 15u11

Provincie Oost-Vlaanderen
Abonneer op Provincie Oost-Vlaanderen